otrdiena, 2014. gada 7. oktobris

Teaching.

Jau pagājušā ierakstā nedaudz apstāstīju to, cik lielisks ir mans mazais ķīniešu valodas guru Lukass, ar kuru i zīmējam, i mācāmies milzumdaudz vārdiņu, i dziedam, i no vārdiņiem būvējam visādus smieklīgus un dažkārt ne pārāk gudrus teikumus. Jāsaka, nodarbības nepaliek garlaicīgākas un mans prieks arī nemazinās - katru reizi ar jaunām idejām un materiāliem dodos pie Lukasa un priecājos par to, ka prieks un motivācija ir arī viņam. Viņš gan stāstot, ka skola, skolotājas un visādas matemātikas ir stulbas, taču ķīniešu valoda un mūsu nodarbības viņam patīkot, turklāt es arī neesot stulba, lai arī prasīga, tā kā pagaidām uztraukumiem nav pamata. Tas, ka man tiešām sagādā prieku meklēt, atrast, ko un kā mācīt, tas, ka jūtu patiesu gandarījumu par Lukasa sasniegumiem un reizē arī atbildību par to, ko viņš iemācās vai neiemācās, liek aizdomāties par to, vai nevajadzētu pedagoģiju uztvert ne tikai kā pagaidu aizraušanos, bet, nu, dzīvosim, redzēsim.
 Savienot tulkojumu ar vārdiņiem un noteikt dzīvnieku, krāsu vārdiņiem toņus
 Lukasa mācīšanās veids. Šī ir kara lidmašīna, ļoti liela un bīstama. Būtu pārāk gari mēģināt stāstīt, kas tik tur nav paredzēts, bet, jā, tur baigā karadarbība.

Ar lekcijām, jogu, baleta nodarbībām, Danča mēģinājumiem un Lukasa ķīniešu valodām, protams, nevar aizpildīt visu pasaules laiku, tāpēc pāris brīvajās stundās nolēmu paņemt vēl vienu skolnieci. Trešklasniecei Norai es mācu matemātiku un latviešu valodu, mēģinot paralēli mājas darbu pildīšanai iestarpināt kādus gramatikas likumus un saskaitīšanas/atņemšanas viltībiņas. Ar Noru man patīk, jāsaka gan, ka brīžiem arī traucē, tas, ka viņai tie mājas darbi ne vienmēr interesē, tāpēc no "mums viena meitene klasē...", "pasaki kaut ko ķīniešu valodā!", "jums patīk garas krelles?" visu laiku taktiski jāmēģina aizslīdēt atpakaļ pie ne tik interesantajiem uzdevumiem, bet arī šo mēģināšu mainīt, diversificējot uzdevumus, padarot tos interesantākus un, ja jau tik ļoti gribas, lai es ko pasaku ķīniešu valodā, pieliekot arī kādus austrumnieciskus akcentiņus kā papildus bonusu. Ideju daudz, atliek vien izmantot un pētīt, kas abiem maniem censoņiem patiks un kas ne.
Pēc darbību izpildīšanas atrast attiecīgo burtiņu, kā rezultātā jāsanāk "Norai patīk un padodas matemātika" un neliela ķīniešu atkāpīte
Ieliekot sludinājumu par privātskolotājas pakalpojumiem, tiešām nebiju gaidījusi tik lielu atsaucību. Zvanīja dažādi cilvēki, ar dažādām prasībām un vēlmēm, zvanīja bieži un zvana vēl joprojām. Šķiet, ka, ja bērnam ir problēmas un ja vecākiem ir tāda iespēja, tad privātskolotājs ir patiešām labs risinājums, jo var fokusēties tieši uz to, kur bērnam ir grūtības, padarot mācību procesu patīkamāku. Es negalvoju, ka visiem privātskolotājiem patīk viņu skolnieki un ka viņi mēģina kopīgi pavadīto laiku padarīt par vienlīdz patīkamu abiem, tomēr, pēc sevis spriežot, šķiet, ka šī pieredze ir tiešām tā vērta.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru