trešdiena, 2010. gada 24. novembris

Overman and Nietzsche.

Grāmatas ir vienas un tās pašas, bet lasītāju ir daudz, un katrs interpretē izlasīto pa savam.

Šodien "Meistars un Margarita" ir nedaudz atlikts malā, un tā vietā, vismaz šodien, vismaz tagad, es lasu "Zaratustras runas".

Ja gribat augšā tikt, ņemiet talkā paša kājas! Neliecieties augšup nesties, nesēstieties uz svešām mugurām un galvām!
Bet vai tu uzkāpi zirgam mugurā? Vai tu jāj nu žigli augšup, uz savu mērķi? Labi, mans draugs! Bet tava klibā kāja ar sēž zirgam mugurā! Kad tu pie sava mērķa kļūsi, kad tu no sava zirga lēksi: savā augstumā taisni, tu, augstāko cilvēk,-paklupsi!

Tik tieši. Trūkums, kura dēļ meklējam vieglākus ceļus, nekur nepazūd, un tieši pēdējā brīdī... Kas gan ir trūkumi un vājības uz lielo mērķu fona?

..lai slavēts ir šis trakulīgais, labais, brīvais, vētras gars, kas pa purviem un pa bēdām, kā pa pļavām dej! Kas zemā pūļa kurtus nīst un visu neizdevušos drūmo vaislu; lai slavēts šis visu brīvo garu gars, kas visiem melnredzīgiem, trumsērdzīgiem smilti acīs pūš!
Jūs, augstākie cilvēki, jūsu ļaunākais ir tas, ka jūs neesat iemācījušies visi diet, kā vaj'dzīgs diet, - pār sevi pašu aizdiet pāri! Kas par to, ka jūs neesat izdevušies? Cik daudz kas vēl ir iespējams! Tad iemācieties tak pār sevi pašu aizsmiet pāri! Pacilājiet savas sirdis jūs, labie dejotāji, augstu! Augstāk!

Nekādas līdzjūtības, lepnums un drosme, nicināšana, kas ir lielākā cienīšana, un ļaunums, ļaunums, kas ir cilvēka labākais spēks. Augstākais cilvēks un zemākais pūlis - nav augstāko cilvēku, ja nav pūļa, jo kā gan citādi, ja ne ar pārākumu, var kļūt par pārcilvēku? Es teiktu, ka par tādu nepiedzimst, par tādu kļūst. Jo augstākas sugas, jo retāk lieta izdodas. Ir jāsmejas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru